fredag 22 augusti 2008

Boxningskommentatorerna i OS

Sten Rosenberg är ok utan att glänsa. Han läser innantill adekvat statistik från tidigare OS, men utelämnar nästan proffsboxningens historia helt och hållet. Ett resonemang kring tidigare mästare och deras fortsatta boxningskarriärer vore på sin plats. Dessutom verkar han sakna det genuina intresset för boxningen vilket gör en bra kommentator. Tänk vilken skillnad en kille som Olof Johansson, som både besitter kunskap och engagemang, skulle göra i kommentatorsbåset.

Rosenberg är okej men nya expertkommentatorn Laurell är under all kritik. Hennes språkbruk är synnerligen ensidigt och hon använder enkel vokabulär a la mellanstadiet. "Bra", "dålig", "tråkig" och "glad" är frekvent förekommande och Laurell saknar allt vad synonymer heter.

Om man nu kan se förbi detta så retar man sig på hennes ständiga upprepningar: "...tar ut varandra", "imponerar på mig", "borde haft poäng", "faktiskt" men framförallt uttrycket "...tycker jag" som hon bombarderar tittaren med. Hon säger det efter nästan varje påstående.


Om man nu kan se förbi det enformiga språket och de ständiga upprepningarna så blir man less på hennes oentusiastiska sätt att tala. Jag är från Norrland och är van att människor talar långsamt men Laurell kan göra upp till fem konstpauser i en och samma mening: "Amerikanaren...han...är...bra på att...slå jabben...tycker jag".

Rent expertmässigt så bjuder hon inte på någonting förutom en rad uttjatade klyschor: "det är svårt att möta en högerboxare", "de tar ut varandra", "de kännar på varandra", "han har bra fotarbete" etc. Istället borde hon förklara mer ingående, t ex vad det är som utmärker ett bra fotarbete, exakt vad är det som imponerar på henne etc. Hon påminner om en svag G-elev som inte kan utveckla sitt resonemang.

SVT verkar ha som kutym att anställa boxare som experter, jag tror att det skulle kunna bli betydligt mer intressant med en tränare som expertkommentator. Se t ex på Teddy Atlas som kan förklara beteenden hos boxarna och utveckla hur man rent tekniskt utför saker i ringen.

PS
Ryssen som precis gick till final i 91 kg kan kanske bli en ny Chagaev om han blir proffs. Se finalerna i helgen.

Inga kommentarer: