söndag 8 november 2009

Nytt liv i tungvikten


Cruiserviktarnas intåg i tungvikten
David Haye övertygade inte i sin seger mot Valuev men det var det bästa som kunde hända tungvikten. De två främsta cruiserviktsmästarna, Haye och Tomasz Adamek, har på kort tid tagit klivet upp i tungvikt och noterat betydelsefulla segrar. Det som skiljer dem från en hel del tungviktsutmanare är att de faktiskt är duktiga boxare och inte enbart tunga. John Ruiz, Ray Austin och Nikolay Valuev är några exempel på begränsade boxare som vi tvingats se i titelmatcher de senaste åren. Låt oss hoppas att vi går en ljusare framtid till mötes.

Adameks matcher är oftast väldigt underhållande - hårda slag och hög intesitet. Genom att besegra gamle Golota (som dock var ordentligt "over the hill") har han gjort sig ett namn i divisionen och rankas som en av de tio främsta.

Haye gjorde också ett smart val då han besegrade Monte Barrett (halvstort namn, men också kraftigt "over the hill") och sedan valde att utmana Valuev istället för Klitschkos.

Talangerna börjar växa till sig
De tungviktare som länge betraktats som talanger börjar nu vara reda för större utmaningar. Alexander Povetkin förväntas snart få en match om titlarna, Chris Arreola vågade ta chansen att utmana om WBC-titeln och Kevin Johnson ska nu försöka ta klivet upp mot Vitali. Alexander Dimitrenko förlorade mot Eddie Chambers men är fortfarande ung och Denis Boytsov och Odlanier Solis har börjat cirkulera i snacket om titelmatcher. Även Samuel Peter kan fortsätta att utvecklas och vågar ta risker i sin matchning. Kontentan är att många av de här boxarna börjar nu visa en vilja att riskera något i sina matcher. För något år sedan gick de bara mot "tomato cans" för att fylla ut sin meritlista.

Dessa unga namn är betydligt mer intressanta än de utmanare vi dragits med de senaste åren, t ex Hasim Rahman, Oleg Maskaev, Evander Holyfield och Ray Austin som alla är 10-15 år från sin absoluta topp.

De matcher jag helst skulle vilja se är Klitschkos mot:
1. David Haye
2. Alexander Povetkin
3. Tomasz Adamek

Men det finns många matcher mellan unga contenders som skulle vara riktigt intresssanta:
David Haye (i realiteten är han ju inte mästare)-Tomasz Adamek
Odlanier Solis-Alexander Povetkin
Denis Boytsov-Eddie Chambers
Samuel Peter-Chris Arreola
Alexander Dimitrnko-Kevin Johnson

4 kommentarer:

Anonym sa...

Saknar ett par namn:

Sam Sexton, Derek Chisora, Francesco Pianeta (för att de är europeér och inte helt värdelösa).

David Tua (för sin grymma slagkraft) och en personlig favorit: Malik Scott (för att han närmar sig peak, och aldrig förlorat som pro ( mäktiga 70-3 som amatör ))

Stagger Lee sa...

Skulle också vilja slå ett slag (!) för Tua som jag gillar mycket. Kanske inte för hans något enformiga stil men för hans outtröttliga gåpåanda och framför allt hans förödande slagkraft med båda nävarna. Honom vill vi se!

Pacman for president! sa...

Inte för att det hör hit direkt - men såg ni Pacmans uppvisning mot Cotto?

Hoppas han får möta Money Mayweather i årtiondets fight! Tror Fippilinaren vinner. Vilken fighter!!

Anonym sa...

vet du om Adameks fight visas på svensk tv?