söndag 4 maj 2008

Lovande tungviktare 1998 och 2008

Ibeabuchi hamnade i fängelse
Det är lite kul att resa i tiden, så jag tänkte att vi skulle titta lite på en artikel som skrevs i maj 1998, alltså tio år sedan. Artikeln nämner några talanger på väg upp - Chris Byrd, David Tua, Kirk Johnson, Hashim Rahman, Ike Ibeabuchi och Shannon Briggs. Men den som artikeln framhåller som det största hoppet är Michael Grant: http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9506E3D61038F93AA15756C0A96E958260

Om vi skulle ge oss på en utvärdering så får man väl säga att Rachman och Byrd nådde sin fulla potential och blev mästare. Shannon Briggs var visserligen mästare men hade talang som borde renderat i en än mer framgångsrik karriär. Kirk Johnson, Michael Grant och David Tua fick alla chansen att boxas om titlarna men var aldrig riktigt nära att vinna. Ike Ibeabuchi hamnade i fängelse och är fortfarande obesegrad. Några är dock fortfarande rankade relativt högt om man läser på boxrec.com: Rachman (20), Briggs (22), Tua (24) och Grant (75), men jag tror inte att någon av dem kommer att vinna ett bälte igen.

Om vi skulle göra en liknande lista idag med sex namn på väg upp så är största skillnaden att det inte är några namn från USA. Så här skulle en lista på dagens mest lovande kunna se ut:
1. Alexander Povetkin (28 år, Ryssland) - kommer garanterat att ha vunnit något av bältena när vi gör en ny utvärdering om tio år.

2. David Haye (27 år, England) - obestridd cruiserviktsmästare som har tillräckligt med talang för att knipa något av bältena. Fortfarande omeriterad inom tungvikt men jag tror att han kommer att lyckas om bara han kan ta tungviktarnas slagkraft.

3. Denis Boytsov (22 år, Ryssland) - oprövad och ganska liten tungviktare med bra slagkraft och goda allround-kunskaper. Boytsov har haft problem med skador men om han får vara hel bör han kunna gå in bland de tio bästa.

4. Alexander Dimitrenko (25 år, Ukraina) - är redan hypad men det finns vissa frågetecken.. Dimitrenko har svårt att boxas när han sätts under press och jag tror att han kommer att bli utslagen när han ställs mot bättre motstånd. Han har dock storleken och räckvidden för att kunna vinna någon av titlarna men han kommer aldrig att bli en dominerande tungviktare likt Lewis, Tyson eller Klitschko.

5. Odlanier Solis (28 år, Cuba)- olympiamästare som är väldigt uppskriven trots att han endast gått nio matcher som proffs. Solis verkar ha vissa problem med vikten, något som brukar vara ett tecken på att man saknar den rätta glöden för boxningen. Solis är bra och om han kan fokusera på uppgiften är han en möjlig mästare, annars blir det samma väg för honom som talangfulle landsmannen Juan Carlos Gomez - problem med promotorer och ingen chans på bältena.

6. Eddie Chambers (26 år, USA) - har förlorat mot Povetkin men jag håller honom som bättre än de obesegrade amerikanarna Chazz Witherspoon, Chris Arreola, Kevin Johnson och Malik Scott.

Inga kommentarer: